Leonor Fini (1907-1996)

Leonor Fini werd geboren in Buenos Aires, maar groeide op in de Italiaanse stad Triëst. Al van jongs af aan voelde ze de aantrekkingskracht van Parijs waar ze het grootste deel van haar leven zou wonen. Haar werken worden gekenmerkt door een sensuele en erotische lading zijn aan de fantasie onttrokken en meestal sensueel en erotisch geladen.

Fini behoort tot een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de 20e eeuw. Haar surrealistische werken zijn verwant aan Salvador Dali, Max Ernst en Giorgio de Chirico, waar zij ook persoonlijke banden mee onderhield. 

Leonor Fini had een fascinatie voor katten. Ze leefde 'samen' met maar liefst 20 Perzische katten die ook regelmatig in haar werken opduiken. Het is daarom niet vreemd dat dit dier haar handelsmerk is geworden. Elke werk op papier, een litho, ets of zeefdruk, draagt een blinddruk van een grafische kattenkop. De 35 verschillende etsen die op deze website staan aangeboden dragen elk haar stempel en zijn in potlood met de hand door Leonor Fini zelf gesigneerd.

De schilderijen en etsen zijn vertegenwoordigd in belangrijke museale collecties zoals Tate Modern, Metropolitan Museum of Art, MOMA New York en Fine Arts Museum Brussels.

leonor%20fini%20met%20katten%202_edited.jpg