Bob Scholte Art: Jan Mankes, Roos en Lelie in een glas 1912

Jan Mankes (1889-1920), Roos en lelie in een glas, 1912, olieverf op doek, 21.8 x 18 cm. 

Provenance: Van Beuningen familie

Verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar.

Jan Mankes te koop

Mijn naam is Bob Scholte en als kunsthandelaar ben ik voornamelijk geïnteresseerd in schilderijen, tekeningen en foto’s uit grofweg de 17e tot midden 20e eeuw. De kunstenaars waar ik werken van aanbied zijn onder andere: Louis Soonius, Leonor Fini, Jan Schoonhoven en Paul Blanca, maar nu zou ik u graag willen attenderen op de kunstenaar Jan Mankes. Verschillende werken van Jan Mankes staan te koop, waaronder drie zeldzame prenten: een ets van zijn vrouw Annie Zernike uit 1914, Bosrand en Herfsttuin.

Leven van Jan Mankes

Jan Mankes was een Nederlandse schilder geboren in 1889. Als tiener was hij al sterk geïnteresseerd in de kunsten en werkte hij samen met andere kunstenaars. Een van die kunstenaars was glasschilder J.L. Schouten. Gelijktijdig volgde hij een avondopleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag. Rond zijn tiende levensjaar verhuisde hij naar Het Meer, een plek waar hij werd omgeven door natuur en dit is dan ook waar hij zijn liefde voor de natuur opdeed. Hier heeft hij onder andere het schilderij “De Woudsterweg” geschilderd. 

 

Jan Mankes ontmoette Annie Zernike in 1913 en trouwde met de theologe en predikant al in 1915. Annie Zernike staat afgebeeld op de ets van Jan Mankes die ik te koop heb staan en is een jaar voor hun huwelijk vervaardigd. Het betreft een eigentijdse proefdruk. Voor eenzelfde exemplaar, maar dan een nadruk gedrukt door Dirkje Kuik, verwijs ik u door naar de collectie van het Rijksmuseum.

 

Jan en Annie zijn hiervoor nog eens verhuisd naar Den Haag, maar verhuisden al gauw weer terug naar een wat bosrijker gebied, hopende dat dit voor Jan Mankes beter zou zijn. Hij leed namelijk aan tuberculose. Twee jaar later kregen ze een zoon, die ze vernoemden naar Mankes' vader, Beint. Inmiddels ging het steeds slechter met Mankes en als hij niet ziek op bed lag, was hij aan het werk. In 1920 overleed hij op slechts dertigjarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose. Tegenwoordig staat Jan Mankes bekend om zijn gevoelige en dromerige schilderijen en wordt hij gezien als Hollands meest verstild schilder.

Paul Blanca te koop_edited.jpg

Verkoop en inkoop Jan Mankes

Ondanks zijn vroegtijdige dood heeft Jan Mankes een klein, maar veelzijdig, oeuvre achtergelaten. Het betreft een honderdvijftigtal met name kleine schilderijen, zo’n honderd tekeningen en vijftig prenten. In veel van deze werken staat de natuur of zijn familie centraal, maar hij maakte ook zelfportretten. Jan Mankes experimenteerde in zijn drukwerk met verschillende inkten en papiersoorten en paste het onderwerp tijdens het drukwerk aan waardoor er tegenwoordig verschillende staten bestaan. Enkele voorbeelden zijn zichtbaar op de website onder het kopje "Jan Mankes".

Met succes heeft Bob Scholte Art in het afgelopen jaar vier schilderijen van Jan Mankes verkocht aan Nederlandse en internationale verzamelaars. Heeft u tekeningen of schilderijen van Jan Mankes te koop en denkt u eraan deze te verkopen? Dan help ik u graag als bemiddelaar de juiste verzamelaar te vinden.