Jan Mankes te koop

Jan Mankes te koop, Portret van Annie Zernike proefdruk, 1914, ets (GE11)

Goedendag, ik ben Bob Scholte en ik ben een handelaar in schilderijen, tekeningen en foto’s. Ik bied werken aan van kunstenaars als: Louis Soonius, Leonor Fini en Paul Blanca, maar nu zou ik u graag willen attenderen op een werk dat ik heb van de heer Jan Mankes. De Jan Mankes die te koop staat betreft een ets van zijn vrouw, Annie Zernike, gemaakt in 1914.

Leven van Jan Mankes.

Jan Mankes was een Nederlandse schilder geboren in 1889. Als tiener was hij al sterk geïnteresseerd in de kunsten en werkte hij samen met andere kunstenaars. Een van die kunstenaars was glasschilder J.L. Schouten. gelijktijdig volgde hij een avondopleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag. Rond zijn tiende levensjaar verhuisde hij naar Het Meer, een plek waar hij werd omgeven door natuur en dit is dan ook waar hij zijn liefde voor de natuur opdeed. Hier heeft hij onder andere het schilderij “De Woudsterweg” geschilderd. 

 

Jan Mankes ontmoette Annie Zernike in 1913 en trouwde met de theologe en predikant al in 1915. Annie Zernike staat afgebeeld op de ets van Jan Mankes die ik te koop heb staan en is gemaakt een jaar voor hun huwelijk vervaardigd. Het betreft een eigentijdse proefdruk. Voor eenzelfde exemplaar, maar dan gedrukt door Dirkje Kuik, verwijs ik u door naar de collectie van het Rijksmuseum.

 

Jan en Annie zijn hiervoor nog eens verhuisd naar Den Haag, maar verhuisden al gauw weer terug naar een wat bosrijker gebied, hopende dat dit voor Jan Mankes beter zou zijn. Hij leed namelijk aan tuberculose. Twee jaar later kregen ze nog wel een zoon, die ze vernoemden naar Jans vader, Beint. Inmiddels ging het steeds slechter met Jan en als hij niet ziek op bed lag, was hij aan het werk. In 1920 overleed hij op slechts dertigjarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose.

Werken van Jan Mankes te koop

Ondanks zijn zeer vroegtijdige dood, heeft de heer Jan Mankes een veelzijdig oeuvre achtergelaten. Het betreft een honderdvijftigtal, met name kleine schilderijen, zo’n honderd tekeningen en vijftig prenten. In veel van deze werken staat de natuur of zijn familie centraal, maar hij maakte ook zelfportretten. Deze portretten waren veelal van zijn ouders, maar ook van Annie. Jan Mankes experimenteerde in zijn drukwerk met verschillende inkten en papiersoorten en paste het ontwerp aan waardoor er verschillende staten van bestaan. Enkele voorbeelden zijn zichtbaar op de website onder het kopje "collectie".

Interesse

Ik heb een bijzondere proefdruk van Jan Mankes te koop. Mocht u interesse hebben in deze prachtige ets, die overigens in zeer goede staat is, twijfel dan niet om contact met mij op te nemen. En neem vooral ook een kijkje bij de andere kunststukken die ik in mijn collectie heb, online of in mijn kunsthandel in Haarlem. Zo heb ik bijvoorbeeld ook werken van Paul Blanca te koop staan.