top of page

Paul Blanca: De Amsterdamse fotograaf van afkeer en esthetiek


"Het werk van een kunsthandelaar is geen van 9 tot 5 kantoorbaan. Het is eerder een levenswijze. Je weet nooit wat de dag brengt en dat is precies het spannende aan dit vak. Zo zat ik op een zaterdagmiddag in 2020 op de bank. Ik had net gesport, was yoghurt met muesli aan het eten, en scrolde wat door mijn telefoon. Een vriend tipte mij dat er een collectie foto’s van Paul Blanca te koop stond voor een scherpe prijs. Een buitenkans!


Paul Blanca, zelfportret met ijzerdraad
Paul Blanca, Zelfportret met ijzerdraad, 1982

De fotograaf van afkeer en esthetiek


Paul Blanca (1958), geboren als Paul Vlaswinkel, is een Nederlandse fotograaf die in de jaren ‘80 bekend werd met zijn controversiële en gewelddadige foto’s. In New York werd hij begeleid door Robert Mapplethorpe die de nog jonge fotograaf zijn enige echte concurrent noemde. Hij schuwt de confrontatie niet door zichzelf met scheermessen en pijlen te verminken of door heroïnehoeren te portretteren in hun moment van overgave. In Par La Pluie Des Femmes vraagt hij vrouwen naar hun meest traumatische herinneringen terwijl hij ze naakt en meestal huilend vastlegt. In Deformation vervormt hij menselijke lichamen. Hier laat hij de kijker nadenken over de relatieve grenzen van de menselijke fysiek door zijn modellen met een draad te vervormen. Ondanks de afkerige onderwerpen weet Blanca het moment op een esthetische wijze te vangen. Blanca’s foto’s zetten de toeschouwer aan het denken over wat schoonheid is en blijven intrigeren. Heel anders zijn de meer recente werken zoals Rechtbankportretten die in Museum de Fundatie in Zwolle te zien waren of de fotoserie Rondje Nederland waarvoor hij de natuur en Scheveningen in ging.


Paul Blanca, Rondje Nederland
Paul Blanca, Rondje Nederland, 2010

Het is zaak om snel tot een overeenkomst te komen. Een collectie van deze omvang, namelijk 200 gesigneerde foto’s, gaat zo aan je neus voorbij. De foto’s waren in uitstekende staat, zo verzekerde de verkoper. Zonder de foto’s gezien te hebben en te weten wat ik kocht, nam ik er een optie op. Meestal spring ik dezelfde dag nog in de trein om de deal te sluiten. 200 foto’s neem je alleen niet even onder je arm mee. Ik maakte een afspraak voor zondagavond, half 10 ’s avonds.


Het was een druilerige dag en ik vond al gauw een vriend bereid om mij naar het noorden te rijden. Eenmaal op bestemming zag ik twee dozen op tafel liggen. Ik vroeg of ik de foto’s even mocht bekijken. Steekproefsgewijs haalde ik er vijf uit om het fotopapier en de handtekening te analyseren. Ik zag een aantal bekende werken zoals Zelfportret met Mickey Mouse, in zijn huid gekerfd met een scheermesje. Daar werd ik erg blij van. Er zaten ook een aantal kunstwerken bij die ik niet eerder had gezien, interessant! Het waren professioneel gedrukte foto’s, C-prints, op a3 formaat. En ja hoor: links de titel met jaartal en rechts Blanca’s handtekening met zijn kenmerkende zilveren pen. Na de deal gesloten te hebben reed ik voldaan terug naar Haarlem, daar kon het inventariseren en documenteren beginnen.


Paul Blanca, Zelfportret met Mickey Mouse
Paul Blanca, Zelfportret met Mickey Mouse, 1986

Fotomuseum Den Haag Hommage aan Paul Blanca 2021


We zijn nu drie jaar verder. Paul Blanca is overleden. Als eerbetoon aan de Amsterdamse fotograaf heeft het Fotomuseum Den Haag in de zomer van 2022 de tentoonstelling Hommage aan Paul Blanca georganiseerd. Hierin werd een volledig overzicht gegeven van Blanca's vroege foto's en zelfportretten. Tot mijn verbazing hing daar Zelfportret met Mickey Mouse die ik een jaar daarvoor aan een klant had verkocht. Hoewel ik nog steeds een beetje spijt heb dat ik deze foto verkocht heb, kan ik mij geen betere bestemming heugen dan het Fotomuseum Den Haag."コメント


bottom of page