top of page

Ontdekt! Een nieuw werk in de catalog raisonné van de Franse kubist André Lhote


In de zomer van 2020 ontdekte ik een olieverfschilderij van de Franse kunstschilder en theoreticus André Lhote (1885-1962). Om de authenticiteit te laten vaststellen, reisde ik in de trein naar Parijs om het werk voor te leggen aan de directeur van de Association André Lhote, de achternicht van de kunstenaar Dominique Bermann Martin. Het kunstwerk was vergeeld, bedekt met latexspatten en moest nodig worden gerestaureerd. De media, waaronder De Volkskrant en de talkshow Eva Jinek, schonk veel aandacht aan deze vondst, die in de officiële catalogue raisonné van de kunstenaar wordt opgenomen.


Andre Lhote, femme assise, 1929, olieverf op board
Andre Lhote, Femme assise, 1929, olieverf op board. Verkocht.

André Lhote (1885-1962) was een invloedrijke Franse kubistische kunstenaar en kunsttheoreticus. Hij werd geboren op 5 juli 1885 in Bordeaux, Frankrijk. Lhote begon zijn artistieke carrière als schilder en studeerde aan de École des Beaux-Arts in Bordeaux, waar hij een sterke basis ontwikkelde in de traditionele schilderkunst.


In het begin van de 20e eeuw verhuisde Lhote naar Parijs, waar hij geïnspireerd werd door de opkomende kubistische beweging. Hij bestudeerde de werken van Pablo Picasso en Georges Braque en werd een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het kubisme in Frankrijk. Lhote was geïnteresseerd in de geometrische vormen en de deconstructie van vormen die kenmerkend waren voor het kubisme. Beïnvloed door het fauvisme en kubisme ontwikkelde André Lhote een eigen stijl. Hij reduceert voorwerpen en mensen tot abstracte vormen, maar deze verliezen daarmee niet hun figuratieve lading. Hij experimenteerde met kleur, vorm en perspectief en combineerde deze met zijn eigen visie op de wereld. Als hoofd van de Academy André Lhote in Montparnasse gaf hij les aan honderden leerlingen, onder andere aan Tamara de Lempicka en Henri Cartier-Bresson.


Naast zijn werk als kunstenaar was Lhote ook een gerespecteerde kunsttheoreticus. Hij schreef verschillende boeken en essays over kunst en esthetiek, waarin hij zijn ideeën over de rol van kunst in de samenleving uiteenzette. Lhote geloofde dat kunst een sociale verantwoordelijkheid had en dat kunstenaars moesten streven naar harmonie tussen traditie en vernieuwing.
Comments


bottom of page