top of page

Een 17e eeuws gezicht op Haarlem van Willem Dalens

Willem Dalens (Den Haag 1628 – Hamburg 1675) groeide op in Den haag. Zijn vader Dick Dalens I en broer Jan Dalens waren beide landschapschilders. Willem Dalens trad in de voetsporen van zijn vader en begon zijn schilderscarrière aan de Sint Lucas Gilde. In 1657 trouwde hij met Susanna Danckerts uit Voorburg. Uit dit huwelijk kwam voort hun zoon Dick Dalens II die eveneens landschapsschilder werd. Rond 1660 vertrokken zij naar Amsterdam. Hier vervaardigde hij stadsgezichten langs rivieroevers van steden als Amsterdam, Utrecht en Dordrecht.  

Bob Scholte Art, olieverfschilderij Willem Dalens stadsgezicht Haarlem 1670

Op dit olieverfschilderij op paneel is een gezicht op Haarlem afgebeeld. Centraal op de achtergrond prijkt de Bavokerk en rechtsonder staat in oud Nederlands ‘Herelem’ geschreven. Op het houtenhuis op de voorgrond staat het monogram van de kunstenaar en het jaartal:  WD 1670. Dit schilderij moet een van de laatste werken zijn die hij in Holland heeft vervaardigd.

 

In 1671 werd het Willem Dalens namelijk te heet onder de voeten. De spanning met de buurlanden van de Republiek steeg wat resulteerde in het rampjaar van 1672. De Republiek werd aangevallen door het Bisdom Munster, Aartsbisdom Keulen, Frankrijk en Engeland. Volgens het oude gezegde was "het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos." Delen van Twente waren al bezet en er brak paniek uit toen de Fransen richting Utrecht marcheerden. Enkel de terugkeer van de stadhouder die van oudsher de controle over het leger had kon het tij nog keren, zo werd gedacht. De oorlog liep met een sisser af. Stadhouder Willem III kwam terug, de Republiek bood stand, maar verloor haar positie op het wereldtoneel. Voordat het Rampjaar haar intrede deed, was Willem Dalens al vertrokken naar Hamburg waar hij enkele jaren later stierf. 

Het werk is verkocht. 

bottom of page