top of page

Twee paarden in een onweersstorm: De Britse paardenschilder Thomas Woodward (1801-1852)

Thomas Woodward, Horses in a thunderstorm, approx 1823

(toegeschreven aan) Thomas Woodward (1801-1852), Twee paarden in een onweersstorm, ca. 1823, olieverf op paneel, ongesigneerd, 23x30cm, foto: Bob Scholte Fine Art.

Thonas Woodward, Horses in a thunderstorm, Yale Center for British Art

Thomas Woodward (1801-1852), Horses in a thunderstorm, 1823, olieverf op paneel, ongesigneerd, 30,5x35,6cm, foto: Yale Center for British Art, New Haven Connecticut.

Thomas Woodward (1801-1852) was een Britse schilder van historische genrestukken en portretten waarin paarden vaak de hoofdrol speelden. Geliefd bij de Engelse adel wist hij zich al snel bekend te maken in hogere kringen waardoor hij paardenportretten van de Britse Koninklijke familie mocht maken, waaronder van de paarden van Queen Victoria. Bij leven werden zijn werken veel tentoongesteld in the Royal Academy en British Institution. Zijn werken zijn vertegenwoordigd in onder ander Tate Britain en het Worcester City Museum.

Geheel in het gedachtegoed van de romantiek zijn de twee paarden (linker schilderij) dramatisch en eenzaam geplaatst op een heuvel met achter hun een dreigende grijze wolkenformatie met naderende bliksem. De paarden reageren verschillend op het onheilspellende weer. Het bruine paard is gevallen van de schrik, terwijl het schimmelpaard steigert. 

 

Het schilderij in de collectie van Bob Scholte Fine Art (links/boven) van Thomas Woodward heeft een artistieke connectie met het schilderij Horses in a Thunderstorm (rechts/onder) in de collectie van het Yale Center for British Art in New Haven Connecticut, geschonken in de jaren '60 door de Amerikaanse filantroop en paardenliefhebber Paul Mellon (1907-1999).  Op de twee werken zijn de donkere luchten heel dun, maar trefzeker aangebracht. Opvallend zijn de bliksemschichten die zo subtiel linksboven zijn geschilderd, dat je ze bijna over het hoofd zou zien. De paarden hebben dezelfde lichtvlekjes op hun oogbollen, het helmgras op de heuvel is even fijn aangebracht en de drager is in beide gevallen een dun houten paneel. De twee schilderijen tonen dus niet alleen compositorische overeenkomsten, ook in stijl en schildertechniek zijn de gelijkenissen treffend. 

Het schilderij van Thomas Woodward is te koop. Prijs op aanvraag

bottom of page