top of page
Bob Scholte Fine Art. Ikebana: Japanse vazen: Nakajima Yasumi II, Kanamori Shugetsu en Sakai Kozan. Foto: RmariusB.

Ikebana: de kunst van het bloemschikken

Ikebana is het Japanse woord voor  ´de kunst van het bloemschikken.´ De vazen die hiervoor gebruikt werden, en worden, zijn te koop. Deze objecten zijn vervaardigd in een koper/brons alliage, gepatineerd en afkomstig uit midden 20e eeuw. 

Japan was driehonderd jaar afgesloten van de rest van de wereld totdat Amerika haar isolement doorbrak in de jaren ´50 van de 19e eeuw met de 

gunboat diplomacy. Naast het Japonisme wat de kunsten in Europa sterk beïnvloedde, was de Japanse cultuur óók aan verandering onderhevig.

De Japanse regering ontbond het traditionele recht van de samoerai om twee zwaarden te dragen. Dit had tot gevolg dat een grote groep metaalsmeders plots werkeloos werd. Onder de invloed van art nouveau en later deco begonnen metaalbewerkers andere vormen van inkomsten te zoeken. Ze sprongen in op de vraag naar decoratieve kunst en gingen zich specialiseren in ikebana. Leden uit gerenommeerde ambachtsfamilies, zoals Nakajima Yasumi en zijn zoon, maar ook anderen, stegen in status en werden beroemde kunstenaars.

Deze vazen staan bekend om hun elegante vorm en diepe patina. Door verschillende oude technieken toe te passen konden zij veelkleurige patina maken in rood, bruin, geel, groen en zelfs paars. Een van deze technieken is de onbewerkte vaas insmeren in olie en blootstellen aan een rokend rijstvuur terwijl zuren en chemicaliën de koperalliage aantasten waardoor verkleuring ontstaat tijdens de chemische reactie.

De bloemenvaas en de bijbehorende tomobako (opbergdoos) die ik aanbied zijn gemaakt door kunstenaars die zijn opgenomen in de Becker collectie van Japanese Bronze Flower Vases. Eens in de zoveel tijd heb ik weer een aantal nieuwe vazen Dus houd de website in de gaten! Bekijk het actuele aanbod hier.

Voor een uitgebreider artikel over deze vazen verwijs ik door naar de column in Tableau magazine.

Foto: Fotografie RmariusB

bottom of page